Briefing voor de aannemer

U gaat isolatiewerkzaamheden uitvoeren bij een van onze bewoners. Deze maatregelen  worden (deels) betaald met subsidie vanuit het Rijk en de gemeente. Hieronder leest u  welke stappen u moet volgen om de bewoner goed te helpen en om betaald te krijgen.

STAPPENPLAN 

Eerst geven we een overzicht van de stappen. Daarna leggen we elke stap apart uit.  

  • Stap 0: Zorg dat u aan de voorwaarden voldoet. 
  • Stap 1: U stuurt uw offerte naar de eigenaar-bewoner. 
  • Stap 2: De eigenaar-bewoner tekent de offerte (na het vaststellen van de subsidie). 
  • Stap 3: U voert de werkzaamheden uit. 
  • Stap 4: U maakt foto’s van de isolatiemaatregelen. 
  • Stap 5: U stuurt de (gesplitste) factuur naar de gemeente, de Energiehulp en de eigenaar-bewoner. 
  • Stap 6: De gemeente betaalt het subsidiebedrag. 

Stap 0: Zorg dat u aan de voorwaarden voldoet 

De gemeente Dordrecht stelt eisen aan u als aannemer. Dit gaat over certificeringen en garantietermijnen. Deze kunt u lezen in bijlage 1. Als u hier niet aan voldoet, wordt de  offerte afgewezen. 

Stap 1: U stuurt uw offerte naar de eigenaar-bewoner 

Als een bewoner u kiest, krijgt u een adviesrapport dat is gemaakt door de Isolatie adviseur van de Energiehulp, onze vaste partner. Lees dit rapport voordat u naar de  bewoner gaat. Wij verwachten dat u binnen 5 werkdagen een afspraak heeft gemaakt met de bewoner. Na uw bezoek maakt u een offerte. Wij verwachten dat u binnen 10  werkdagen na uw bezoek een offerte hebt opgestuurd. Wat in deze offerte moet staan, leest u in het document ‘checklist offerte + factuur’. Stuur de offerte naar de eigenaar bewoner. Als de offerte niet voldoet aan de checklist, hoort u dit van de eigenaar bewoner. U moet de offerte dan aanpassen.  

Stap 2: De eigenaar-bewoner tekent de offerte (na het vaststellen van de  subsidie)  

De bewoner laat de offerte controleren door de Energiehulp. De Energiehulp berekent vervolgens het subsidiebedrag dat de eigenaar-bewoner kan ontvangen. Gaat de  bewoner vervolgens akkoord met de offerte? Dan vraagt in de meeste gevallen de bewoner eerst de Dordt Isoleert subsidie aan. Het vaststellen van de subsidie gebeurt  binnen 4 weken, met uitloop tot maximaal 8 weken. Het kan ook voorkomen dat een bewoner niet wacht op het vaststellen van de subsidie en de offerte al eerder ondertekent. Het risico van het uitkeren van de subsidie ligt dan bij de bewoner.  

Wacht de bewoner wel op de subsidie en is de subsidie vastgesteld? Dan ondertekent de eigenaar-bewoner de offerte. De eigenaar-bewoner laat u weten welk bedrag van de offerte gesubsidieerd wordt en welk bedrag de bewoner zelf nog moet betalen (mocht dit nodig zijn). De bewoner tekent de offerte inclusief uw voorwaarden.  

Stap 3: U voert de werkzaamheden uit 

Na het ondertekenen van de offerte kunt u beginnen met de werkzaamheden. Laat de bewoner van tevoren weten dat hij of zij de ruimte waar u moet zijn moet opruimen.  Zijn er extra werkzaamheden die niet onder de subsidie vallen? Of voert u meer  maatregelen uit dan het maximale subsidiebedrag? Dan zijn deze kosten voor de eigenaar-bewoner. Dit geeft de eigenaar-bewoner bij u aan.  

Voert u andere werkzaamheden uit dan op de offerte benoemd en stemt u dat niet af  met de eigenaar-bewoner en/of gemeente? Dan kan het zijn dat die werkzaamheden  niet worden vergoed. 

Zorg ervoor dat u materialen met een meldcode gebruikt. Deze code laat zien dat het product goedgekeurd is voor subsidie. De lijst met goedgekeurde materialen vindt u op:  ISDE: Meldcodelijsten. Staat uw materiaal er niet tussen? Dan kunt u deze aanmelden via dezelfde pagina. Pas als het materiaal met de meldcode erop staat, betaalt de  gemeente het subsidiebedrag voor dit materiaal. 

Stap 4: U maakt foto’s van de isolatiemaatregelen 

Tijdens de werkzaamheden maakt u foto’s. Voor iedere isolatiemaatregel moet u één foto maken waarop de woning en werkzaamheden te zien zijn. Voeg deze foto’s als  bijlage bij de factuur. Op deze foto’s mogen dus geen mensen te zien zijn. 

Stap 5: U stuurt de (gesplitste) factuur naar de gemeente, Energiehulp en eigenaar-bewoner 

Na het uitvoeren van de werkzaamheden verstuurt u een factuur. Tussen het sturen van  de offerte en de factuur ontvangt u een bericht van de eigenaar-bewoner. Hierin staat  hoeveel subsidie de bewoner krijgt en dus hoeveel de gemeente betaalt. Ook staat erin hoeveel de eigenaar-bewoner zelf moet betalen. De exacte voorwaarden aan de factuur kunt u vinden op de pagina checklist offerte en factuur. U stuurt dus sowieso een factuur met het afgesproken subsidiebedrag naar de gemeente, de Energiehulp en de eigenaar-bewoner. In sommige gevallen worden niet alle kosten gedekt, en stuurt u een losse factuur met het overige bedrag naar de eigenaar-bewoner en de Energiehulp. Zie bijlage 2 voor rekenvoorbeelden. 

Stap 6: De gemeente betaalt het subsidiebedrag 

Heeft u de factuur op de juiste manier opgemaakt en verstuurd, inclusief foto’s en meldcodes? Dan betaalt de gemeente uw factuur doorgaans binnen 30 dagen. Bij hoge  uitzondering kan dat oplopen tot 42 dagen. Kosten die niet onder de subsidie vallen of hoger zijn dan het subsidiebedrag, betaalt de eigenaar-bewoner zelf.  

Zijn er vragen over dit document? Dan kunt u terecht bij isde@dordrecht.nl.

Bedankt voor uw medewerking.

De voordelen van Dordt isoleert:

Lagere energierekening: Door je huis beter te isoleren, hoef je minder te stoken.
Meer woonplezier: isolatie houdt je huis warmer in de winter en koeler in de zomer.
Goed voor het klimaat: energie die we niet gebruiken hoeven we ook niet op te wekken.