Energiehulp Elco zorgt dat Mike en Marian weer met een gerust hart de lampen aan kunnen doen

De familie May woont in een hoekhuis in Papendrecht. Ze hebben vaak last van hoog grondwater waardoor er veel kou door de vloer komt. Hun huis is slecht geïsoleerd. Ze willen graag tips om meteen te kunnen besparen op de rekening. Ze denken er al langer over na om het huis aan te pakken, maar willen eerst weten hoe je nou echt slim omgaat met energie. Nu de prijs van energie zo gestegen is, vinden ze dat er echt iets moet gebeuren.

IMG 2059Energiehulp Elco komt langs bij Mike en Marian. Samen drinken ze een kopje koffie, Elco vertelt wat de Energiehulp precies is en wat hij kan doen vandaag. Daarna vraagt hij aan Mike en Marian wat zij verwachten van de Energiehulp.

Mike vertelt: “We weten eigenlijk al een tijdje dat we iets moeten doen om ons huis beter op de toekomst voor te bereiden, maar we hebben advies nodig.” Marian is best geschrokken van het nieuwe bedrag dat ze elke maand moeten betalen aan Eneco. Dat is flink omhoog gegaan vorig jaar. 

Eigen huis, toch Energiehulp
Marian: “Onze verwarming staat altijd op 15 graden. Maar ik werk thuis en het kan flink koud worden. We trekken dan dikke truien en sokken aan. Heel soms, als het heel erg koud is, zetten we de verwarming even iets hoger om op te warmen. Dit is ons eigen huis dus ik dacht dat wij geen recht hadden op de Energiehulp. Maar toen hoorde ik van een buurman dat ze ook bij hem waren geweest en heb ik een afspraak gemaakt. Ik vind het heel fijn dat Elco hier is om aan ons uit te leggen hoe we kunnen besparen.”

Verschillende meningen
Mike en Marian zijn het niet altijd eens over hoe hoog de verwarming moet staan. Ook over hoeveel lampen ze aan doen in de avond, denken ze verschillend. Vroeger was dat nooit zo erg, maar nu de prijs voor energie zo hoog is, is dat minder leuk. Gelukkig kan Elco meteen het probleem met de lampen oplossen door deze te vervangen door LED-lampen. LED-lampen verbruiken wel 90% minder energie dan gloeilampen. Marian had er al een paar gekocht, maar wist eigenlijk niet precies wat het verschil was. Nu kan ze daar beter op letten.

Oude koelkast en vriezer en luxe koffieIMG 2056
Elco merkt dat er ook best veel apparaten in huis zijn die veel stroom verbruiken. In de keuken staat een oudere koelkast en ze gebruiken een oude vriezer. Hij legt uit dat huishoudelijke apparaten die 7 jaar of ouder zijn veel meer stroom verbruiken dan jongere apparaten. Mike houdt ook erg veel van koffie, daarom hebben ze een luxe koffiezetter die de hele dag door het water warm houdt. Elco kan bijna precies uitrekenen hoeveel stroom de koffiezetter verbruikt terwijl ze er geen gebruik van maken. “Best wel zonde!”, daar zijn Mike en Marian het wel over eens. Daar hadden ze eigenlijk nog nooit zo over nagedacht.

Stekkerdoos met schakelaar
Elco geeft hen ook een aantal stekkerdozen met een schakelaar. Hij ziet namelijk dat er veel opladers die niet gebruikt worden in een stekkerdoos zonder schakelaar zitten. Deze verbruiken dan toch stroom. Dit heet sluipverbruik. Met de nieuwe stekkerdoos kunnen deze opladers gewoon in het stopcontact blijven zitten. Als ze de schakelaar omzetten als ze klaar zijn met opladen, wordt namelijk de stroomtoevoer uitgeschakeld. Mike kan ook blijven genieten van zijn bakkies, want de koffiezetter kan ook in zo’n stekkerdoos. Hij moet dan wel iets langer wachten op zijn koffie maar dat levert wel een besparing op de energiekosten op.

Wil jij de Energiehulp ook op bezoek?

De voordelen op een rijtje

De Energiehulp is gratis
De Energiehulp maakt je huis energiezuiniger
Na het bezoek bespaar je direct energie