Marco vertelt: 
“Ik ben geen klusser. Daarom ben ik heel blij met de hulp van José!”

José ging op bezoek bij Marco in Nieuw-Krispijn om hem te helpen bij energie besparen. Maar Marco is misschien wel de kampioen energie besparen van Dordt. Hij krijgt dit jaar 1500 euro terug van Eneco en dat in een sociale huurwoning. Wat is zijn geheim? En wat vond hij van de Energiehulp?

Dol op besparen

Marco vertelt: “Ik maak er een sport van om zo weinig mogelijk stroom, gas en water te gebruiken. Je zou bijna kunnen zeggen dat slim energie besparen mijn hobby is. Ik vind het wel belangrijk om het comfortabel te houden. Ik ben dol op besparen, maar mijn plezier in het leven staat op één.” Marco kan zelf goed tegen de kou. Maar als hij bezoek krijgt draait hij de verwarming van te voren wat hoger. “Ik wil niet dat mijn gasten het koud hebben.”

Schuldenvrij

“Ik heb veel gelezen over in energie besparen, vooral door slim te verwarmen kan je veel geld besparen. Ik verwacht dat ik dit jaar 1500 euro terug krijg van mijn energieleverancier.” De 800 euro die hij heeft gekregen als energietoeslag had hij niet nodig. Het geld staat op zijn spaarrekening. “Ik vind het prettig om een buffer te hebben voor de toekomst.” 

Dit heeft te maken met mijn verleden. Zo’n 5 jaar geleden heb ik de stap gezet om af te kicken. Ik had door mijn verslaving flinke schulden opgebouwd. Naar die situatie wil ik nooit meer terug. Sinds drie jaar ben ik helemaal schuldenvrij. Daar ben ik ongelofelijk trots op, en dat laat ik niet verpesten door de stijgende energieprijzen.”

Warm water besparen

Marco is vaak bezig om manieren te bedenken hoe hij energie kan besparen. Hij geeft een voorbeeld: “als je gaat douchen, duurt het even voordat het water warm is. Ik stap pas onder de douche als de straal warm is, maar ik vang het koude water op in een schone emmer. Dit water is helemaal schoon, en kan ik voor van alles gebruiken. Tijdens het douchen vang ik het douchewater ook op. Dit water is prima te gebruiken om het toilet door te spoelen, of om de kattenbak mee schoon te maken.”

“Ik zet tijdens het douchen de kraan uit wanneer ik me inzeep. Daarna spoel ik mezelf af met koud water. Om energie te besparen, maar ook omdat dit een heerlijke energie-boost geeft. Voor mij voelt het heel gezond om koud te eindigen met douchen. Het is goed voor de doorbloeding en je hart en bloedvaten knappen ervan op. Nog een voordeel: door koud af te douchen zet je de verwarming van je lichaam ‘aan’. Je hebt het minder snel koud (de verwarming kan weer iets lager!). En je verbrandt ook nog wat extra calorieën.

Alles wordt duurder

“Ik kan klagen dat alles duurder wordt, ik zoek liever manieren om de inflatie voor te blijven. Ik kook vaak voor meerdere dagen, en dan vries ik het in. Als ik eten uit de vriezer opwarm, denk ik na over hoe ik dat het slim kan doen. Ik haal het bakje ´s morgens al uit de vriezer, en zet het in de koelkast. Zo hoeft de koelkast minder te koelen, dat bespaart weer stroom. Later op de dag laat ik de maaltijd op kamertemperatuur komen, zodat het niet koud de magnetron in gaat.”

Sparen

“Zo lang ik er plezier in heb om steeds weer nieuwe technieken te bedenken om te besparen, blijf ik dit doen. Het wordt wel steeds moeilijker om nóg meer te besparen. De meeste grote besparingen heb ik al gehad. En het bezoek van de Energiehulp heeft geholpen! Ik ben zelf geen klusser, dus was heel blij met de hulp van José. Ze heeft bijvoorbeeld radiatorfolie aangebracht, spaarlampen voor ledlampen vervangen en een tochtband met een borstel onder mijn deuren gemonteerd. Daar was ik zelf nog niet aan begonnen, omdat ik niet zo’n klusser ben. Ik verwacht dat ik hierdoor weer een mooie besparing ga zien in mijn gasverbruik!”

Wil jij de Energiehulp ook op bezoek?

De voordelen op een rijtje

De Energiehulp is gratis
De Energiehulp maakt je huis energiezuiniger
Na het bezoek bespaar je direct energie