Doe ook mee!
Steeds meer Dordtenaren denken na over het verduurzamen van hun huis. Niet alleen is het goed voor het klimaat. Het levert ook woonplezier op. En je bespaart op je maandelijkse lasten.
Per woning kan het verschillen wat nodig en zinvol is. Voor de informatieavond op 20 juni hebben we daarom meerdere woningen in de Alblas-, Donge- en Vechtstraat bekeken. In dit bericht lees je de resultaten en meest energiebesparende mogelijkheden.
Voor de Alblas-, Donge- en Vechtstraat hebben wij ook goed nieuws. Deze woningen kunnen subsidie krijgen van de gemeente vanuit Het Nationaal Isolatie Programma (NIP) tot wel € 2.000,-.
De buurt
De huizen in de Alblas-, Donge-, en Vechtstraat zijn gebouwd in 1934. De woningen zijn gebouwd op een met zand opgehoogde landtong. En zijn daarmee het hoogste punt van Dordrecht. De eengezinswoningen staan aan smalle straten met veel verharding en weinig groen. Wel zijn diverse voorzieningen nabij en een brede groenstrook langs het Wantij. Sommige bewoners wonen hier al 40+ jaar, maar er zijn ook veel nieuwe bewoners.
Nog niet alle woningen hebben een energielabel. Het overgrote deel dat wel een label heeft valt onder de D/E/F/G-klasse. Dit houdt in dat er nog meerdere energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden. We raden aan om stapsgewijs te verduurzamen. Te beginnen bij isoleren. Daar informeren we je hier over. Vind je het fijn om alle informatie nog een keer door te nemen? Neem dan contact op met de Energiehulp. We bespreken het graag met je.
Isoleren vloer
Met een geïsoleerde vloer voelt je huis prettiger aan. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en de warmte in je huis blijft beter hangen. De kruipruimtes die zijn bezocht tijdens de huizenscan, waren goed bereikbaar en waren redelijk hoog (+/- 1,20m) en droog. Hierdoor is het vrij eenvoudig om de vloer van de begane grond te isoleren met bijvoorbeeld Isolatieplaat/PIR/Schuim/Tonzon. Een aantal kruipruimtes was in gebruik als opslagkelder. Isolatie met korrels of schelpen lijkt hierdoor minder wenselijk.
Gevels isoleren
Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Je huis krijgt als het ware een extra jas. De gevels in de bezochte woningen zijn aansluitend gebouwd, met een spouwmuur van 27cm (spouw van +/- 6cm). Isolatie met bijvoorbeeld Glaswol, EPS parels of PUR lijkt hierdoor een goede optie. Echter, met het isoleren van spouwmuren kunnen dieren zoals huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen worden gedood. Dit is niet nodig als er natuurvriendelijk wordt geïsoleerd.
Glas isolatie
Je hebt enkel glas, dubbel glas, HR++ en triple glas. Wat betekent het eigenlijk? Enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert.
In de bezochte huizen was overal dubbelglas aanwezig, soms wel al vrij oud. Bij andere woningen in de straat is vanaf de buitenzijde wel enkel glas gezien, bijvoorbeeld op de eerste etage. Afhankelijk van het bestaande glas kan het zeker zin hebben HR++ glas te laten installeren. Dit kan, afhankelijk van de staat, vaak in de bestaande kozijnen. Tripleglas isoleert nog meer, maar hiervoor moeten ook nieuwe kozijnen worden geplaatst, dit kost ook meer.
Dakisolatie
Een dak zonder isolatie is een groot warmtelek. Daarmee verlies je jaarlijks honderden euro’s. De daken die zijn bezocht beginnen deels op de eerste etage en kunnen per blok verschillen. Tijdens de bezoeken waren de zolders bereikbaar via een luik met vlizo trap. Er zijn echter ook al woningen uitgebreid met een dakopbouw, deze hebben een vaste trap naar de zolder. Isoleren van de daken lijkt het eenvoudigst en goedkoopst van binnenuit.
Stappenplan
Zoals je hebt gelezen kun je verduurzamen op verschillende manieren. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan gemaakt. Dit plan laat in acht stappen zien hoe jij je huis kunt verduurzamen. Samen met de hulp van de gemeente en de Energiehulp.
Aan de slag
We hopen dat je zin hebt gekregen om te gaan verduurzamen.
Wil je weten welke maatregelen het meeste opleveren in jouw huis? Maak dan een afspraak voor een gratis huisbezoek. Tijdens dit bezoek ontvang je een vrijblijvend advies welke energiebesparende maatregelen in jouw woning het meeste opleveren.
Mail naar dordrecht@energiehulp.nl of bel 078 2001 097 voor een afspraak. Of vul onderstaand formulier in.